Wij zijn Renewi

Een nieuwe naam met een vertrouwd gezicht. Ontstaan door de fusie van ons moederbedrijf Shanks en Van Gansewinkel. Marktleider voor de inzameling en recycling van afval tot product.

Wij geloven dat afval niet bestaat. Daarom maken wij van uw afval nieuwe grondstoffen en producten. En dat doen wij voor vele duizenden bedrijven in Nederland, van MKB tot multinational.

Weten wat onze unieke aanpak voor u kan betekenen? Bezoek de nieuwe Renewi website en neem direct contact met ons op.

Geschiedenis

Meer dan 70 jaar ervaring

Transportbedrijf Van Vliet BV. is al meer dan 70 jaar een begrip in afvalverwerking voor de regio Zuid Holland. Begonnen als familiebedrijf heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een intergrale afvalinzamelaar en verwerker. De geschiedenis van Van Vliet Transport begint tijdens de Tweede Wereld Oorlog als de familie Van Vliet voor inkomsten is aangewezen op een handel in boter en kaas.

Als aanvulling op de inkomsten begint Van Vliet met het verzorgen van transporten voor tuinders. Eerst met paard en wagen en later met gemotoriseerd vervoer. Tot ca. 1970 specialiseert Van Vliet zich in het transport van de producten van tuinders.

Verdere ontwikkeling

Als de tuinders vervolgens hun producten zelf naar de veiling gaan rijden, schakelt het bedrijf over op het vervoer van tuinafval. De regelgeving helpt mee als in deze periode het de tuinder wordt verboden om afval langdurig op te slaan.

Transportbedrijf Van Vliet BV verzorgt vooral transporten naar de gemeentelijke stortplaatsen voor huishoudelijk afval in het Westland, Rijswijk en Delft. Door de grote stankoverlast en waterverontreiniging gaan steeds meer gemeenten over tot sluiting van de stortplaatsen. Als uiteindelijk de overheid steeds strengere eisen stelt aan het afvoeren van afval, neemt Transportbedrijf Van Vliet BV in het Westland het voortouw voor een verantwoorde vervoer en verwerking van het tuinafval.

Uitvinding

Eind jaren zeventig bedenkt de vader van huidig directeur Marc van Buijtene een handige oplossing voor zijn afvalprobleem. Als voormalig tuinder is hij aangewezen op een opslagbak die regelmatig met de knijper leeggehaald moet worden. Een tijdrovende klus.

Om sneller en efficiƫnter het afval in te zamelen bedenkt Van Buijtene een ledigings-systeem voor de rolcontainer die tot op de dag van vandaag zijn diensten bewijst.

Uitbreiding en overnames

Het bedrijf groeit ondertussen gestaag. Door autonome groei, maar ook door een reeks overnames in de regio. Door een aanscherping van de regels kunnen veel afvalbedrijven niet meer aan de strengere milieueisen voldoen.

Opeenvolgende familiebedrijven (in totaal 27 bedrijven) worden ingelijfd en samengevoegd tot een efficiƫnt geleid bedrijf dat alle facetten van afvalinzameling en verwerking beheerst.

Van alle overgenomen bedrijven functioneren er nog twee onder hun eigen naam. Van Vliet Contrans doet de verwerking van afval tot halffabrikaat en de verwerking van groenafval tot compost. De Milieu Express richt zich op de inzameling van afvalstromen in de zgn. B-driehoek en het Oostland.

Aandelentransactie

In 1993 vindt een aandelentransactie plaats van de gebroeders Van Vliet aan Waste Management, een van oorsprong Amerikaans bedrijf dat werd opgericht door de Nederlandse immigrantenfamilie Huizinga in Chicago en sinds de jaren 80 actief is in Nederland.

Het bedrijf heeft vestigingen over de hele wereld en in Nederland al enkele bedrijven geheel of gedeeltelijk opgekocht. Reden voor het inlijven van Van Vliet Transport is de enorme goodwill die het bedrijf inmiddels heeft opgebouwd.

In het jaar 2000 neemt de Engels Shanks Group Plc de Nederlandse aandelen van Waste Management over. Shanks Nederland bestaat uit diverse dochterbedrijven, waarvan de meeste al tientallen jaren actief zijn in de milieubranche. In Nederland is Shanks een van de toonaangevende bedrijven in de branche met vele vestigingen. De bij Shanks aangesloten bedrijven opereren betrekkelijk autonoom.

Ruim 20 jaar ervaring met compostering

Op het initiatief van de Westlandse Gemeenten is de SVTW (Stichting Verwerking Tuinbouwafval Westland) opgericht en heeft het Composteringsbedrijf Zuid-Holland in 1986 zijn poorten geopend voor het groenafval vanuit met name het Westland.

Op 1 oktober 2001 heeft Transportbedrijf Van Vliet de bedrijfsvoering (en later de terreinen en opstallen) overgenomen van de Stichting. Vanaf dat moment zijn voorraden compost versneld bij afnemers geleverd en zijn restpartijen anorganisch afval naar eindverwerkers afgevoerd. Na het afvoeren van voorraden is extra aandacht aan onderhoud van rooster- en rijpingsvelden besteed.

In de afgelopen jaren is intensief overleg met overheden gevoerd om, in de nabije toekomst en met behulp van de modernste milieuvriendelijk technieken, meer rendement voor de tuinbouw in het Westland te kunnen halen. In 2006 heeft Peter van der Water de regie van het instituut Bas Both overgenomen.